Zaanse aanpak

Gelijk toen in 2015 het RIVM-rapport uitkwam is gemeente Zaanstad de voorlichtingscampagne ‘Let op Lood’ gestart.

Met posters en brochures bij artsen, op scholen, kinderdagverblijven, jeugdzorg is aangeraden om verontreinigde grond af te dekken met een laag schone grond, gras of tegels. Ook moeten kinderen goed hun handen wassen na het buiten spelen. Hierna zijn gemeentelijke locaties, zoals speeltuinen, trapveldjes, en schoolpleinen, onderzocht en waar nodig gesaneerd. De volgende stap was een saneringspilot (een proefonderzoek) gericht op particuliere tuinen. De prioriteit lag hier bij tuinen in gebieden met een hoog loodgehalte én een hoge kinderdichtheid.

Tuineigenaren kunnen vrijwillig meedoen aan het bodemonderzoek en hoeven daarvoor niets te betalen. Als blijkt dat de tuin voor saneren in aanmerking komt, zijn aan de sanering voor de tuineigenaar ook geen kosten verbonden.

Inmiddels is het project in 2020 goed op gang gekomen en zijn er eind 2023 ongeveer 240 tuinen daadwerkerlijk gesaneerd in Zaandam, Westzaan, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie. Naar verwachting is de sanering van de laatste tuin in Assendelft in april 2024 klaar. 

 

 

Cookie-instellingen